Articles

 
 
         
 
 
    Ordinacija FELKER DENTAL Vam nudi najkvalitetnije usluge po najpovoljnijim cenama, uz primenu opreme i materijala poslednje generacije.
Materijali i oprema koje koristimo su najvećim delom nemačkih, američkih i japanskih proizvođača.

Stomatološka ordinacija Felker Dental vrši kompletne usluge iz razlicitih oblasti stomatologije. Ukoliko imate bilo kakvih nejasnoca i pitanja u vezi stomatoloških termina možete nam se obratiti putem kontakta.


Saznajte više o našim uslugama i kako Vam možemo pomoći da rešite Vaše probleme, uz osmeh


Popravke zuba

Amalgamske plombe su stvar prošlosti i vršimo njihovu zamenu sa kompozitnim ili keramičkim ispunima. Keramički ispuni (inlay, onlay i overlay) izrađuju se u laboratoriji po otisku pacijentovg zuba i u drugoj fazi lepe se na zube. Tako se nadoknađuju veliki defekti zuba, ali to sprečava brušenje zuba za krunicu. Inlayi izgledaju prirodno i trajniji su od klasičnih kompozitnih plobmi. Važno je zameniti stare dotrajale i ispucale ispune kako bi sprečili prodiranje karijesa u dubinu.
Popravke zuba u našoj ordinaciji radimo rutinski, uz obaveznu anesteziju tako da je proces bezbolan.Koristimo materijale (bele plombe) najnovije generacije. To su nano-hibridni kompoziti koji estetski i funkcionalno ispunjavaju najviše standarde.
Crne plombe se retko rade u našoj ordinaciji jer se u svetu, pa i kod nas, polako napuštaju zbog svoje toksičnosti jer poseduju živu. Ukoliko još uvek imate amalgamske plombe na vašim zubima, pravo je vreme da ih zamenite belim - kompozitnim plombama.

Lečenje zuba

Endodoncija je grana stomatologije koja se bavi lečenjem i terapijom bolesti zubne pulpe. Kod ekstirpacije ili vađenja nerva (pulpe) bitno je dobro očistiti korenske kanale i propisno ih ispuniti. Preporučujemo da se to uradii u što kraćem roku (dve do tri posete ili nekoliko dana) vitalnom ekstirpacijom pulpe, to jest bezbolnim tretmanom u kojem se uz pomoć anestezije u jednoj poseti odstranjuje pulpa sa nervom(vitalna ekstirpacija) a za par dana i napuni kanal. Ukoliko je usled hronične upale došlo do nekroze ili gangrene lečenje je dugotrajnije. Čišćenje korenskih kanala može se raditi ručno ili mašinski u fazama. Kod nedovoljno očišćenih ili napunjenih kanala nakon izvesnog vremena vrlo često dođe do razvijanja upalnog procesa na vrhu korena(apexu) pa se razvije granulom i cista, procesi koji se teško mogu rešiti bez operativnog tretmana (cistektomija, apikotomija).

U našoj ordinaciji punjenje kanala se vrši pod kontrolom  APEX LOKATORA, savremenog aparata, tako da su greške prilikom punjenja kanala isključene.

Kompozitne fasete

Ukoliko imate estetskih problema prednjih zuba, možete ih rešiti kompozitnim fasetama, I to vrlo jeftino.
Izrađujemo fasete direktno u ustima od visoko estetskih kompozita najnovije generacije. Fasete su gotove  u jednoj poseti, nije potrebno uzimanje otisaka, a ni  brušenje zuba, jer se naprednom tehnologijom ljuskice lepe na prednju stranu zuba. Tretman je nežan za gingivu i potpuno bezbolan. Fasetama možemo menjati oblik, veličinu, položaj i boju prirodnih zuba čime postižemo vrhunske estetske rezultate po pristupačnoj ceni
Protetika je specijalistička grana koja se bavi zbrinjavanjem funkcionalnih i estetskih nedostataka usne duplje. Deli se na fiksnu i mobilnu.

Fiksna protetika

Šta je to krunica, a šta most? Krunica je fiksni protetski dodatak na jednom zubu ili implantatu koji pokriva krunu zuba, dajući mu potpuni estetski utisak. Krunice mogu biti metal keramičke,  bezmetalne  I cirkonijum. Most je konstrukcija kojom se premošćuje delimično bezuba vilica, u rasponu od jednog do nekoliko zuba, zavisno od rasporeda nosača.


CIRKONIJUM KRUNICE

Cirkonijum krunice su trenutno najpoželjnije u protetici, kako zbog svojih mehaničkih svojstava tako I zbog preciznosti same izrade krunica.Izrada veštackog zuba ove vrste se radi CAD-CAM tehnologijom, kompjuterski podpomognutom metodom. Cirkonijum je veoma jaka i pouzdana supstanca. Cirkonijum krunice su najbolje i sa estetske tačke jer su prozirne i izgledaju vrlo slicno prirodnom zubu. Ove krune nemaju metalnu osnovu pa se neće pojaviti crna  linija koja se obicno javlja kada se koriste metalokeramičke. Cirkonijum krunice  nemaju toplotnu provodljivost tako da nece biti nikakvih bolova, cak i ako pacijent pije tople ili hladne napitke. Cirkonijum kruna ima najbolji estetski efekat koji je najvažniji faktor, naročito kada će kruna biti postavljena u prednjem, vidljivom delu usta ili će biti postavljena pored prirodnog zuba. Druga prednost u odnosu na druge oblike stomatoloških estetskih tretmana je da je materijal biokompatibilan tako da ne postoje rizici od alergijskih reakcija I zapaljenja desni.

 

 Prednosti:
       - estetske (cirkonijum propušta svetlost poput prirodnog zuba)
       - biokompatibilan materijal,  pogodan za okolna zubna tkiva
       - izdržljivVINIRI

 

Viniri su keramičke "ljuspice" koje se trajno fiksiraju za prednji, vidljivi deo zuba. Daju odlične funkcionalne i estetske rezultate u pogledu korekcije boje, oblika, veličine i položaja prednjh zuba. U poslednje vreme napredak tehnologije u izradi keramičkih materijala omogućio je široku primenu bezmetalnih fiksnih protetskih nadoknada sa visokim estetskim izgledom. Pored te prednosti, bezmetalni materijali su u potpunosti biokompatibilni a takođe pružaju mogućnost manje invazivnog zahvata na zubima.

Viniri kao potpuno keramičke fasete, pružaju mogućnost estetske transformacije osmeha uz minimalno skidanje tvrdih zubnih tkiva. Indikacije za ovu vrstu nadoknade su brojne, a uz dobar plan terapije moguće je postići izuzetne estetske rezultate. Prednost ove vrste nadoknada u odnosu na keramičku krunicu je ta što se uklanja (brusi) samo prednji deo zuba. Vinirima se mogu tretirati zubi koji su u lošem položaju, loše boje, neadekvatne veličine, oštećeni velikim karijesom, starim kompozitnim ispunima itd. Uz pravu indikaciju i plan terapije viniri predstavljaju najoptimalnije rešenje za uspešnu estetsku restauraciju prednjih zuba gornje i donje vilice.

Viniri predstavljaju svetski trend u postizanju HOLLYWOOD SMILE osmeha.

Mobilna protetika

U slučajevima potpune bezubosti kod pacijenata izrađujemo totalne proteze, a u slučajevima nedostatka nekoliko zuba izrađuje se parcijalna proteza. Nadoknađivanjem zuba sa protezama spečava se dalja resorpcija kosti (nestajanje kosti) , uspostavlja se pravilan odnos vilica a samim tim I estetski efekat ne izostaje.

 • Totalna proteza

Totalna proteza nadoknadjuje nedostatak kod potpune bezubosti  I imitira pored
zuba I nedostatak kosti vilice I desni         

 • Parcijalna proteza

Ovom protezom se nadoknadjuje delimično bezubi prostor a sama proteza se izradjuje od akrilata ili kombinacije metal akrilat. Takodje postoje I različite varijacije sidrenja za okolne zube- kukicama ili atačmenima

 • Kombinovana parcijalna proteza- vizil proteza


Kombinovanii protetski radovi su kvalitetna rešenja u slučajevima gdje se na manji broj zuba izrađuju krunice sa kopčama i kopčama na protezi, te pacijent time dobija izvrsnu funkcionalnost i estetiku.


     
   
     
   

Oralna ili dentalna hirurgija je stomatološka grana u okviru koje se operativnim putem rešavaju problemi sa zubima i desnima.

Ukoliko nije moguće izlečiti zub I okolna tkiva konzervativnim metodama, pristupa se hirurškom lečenju. U našoj ordinaciji izvode se gotovo sve hirurške procedure uz prisustvo specijaliste oralne hirurgije.

 U ovu oblast spada:

 • Vađenje zuba hirurškim putem
 • Cistektomija (hirurško uklanjanje viličnih cista) – u potpunosti bezbolna operacija cista na vilici.
 • Apikotomija (resekcija korena zuba) – uklanjanje jednog dela korena zuba
 • Disekcija zuba – odstranjivanje korena zuba kod kojih klasično lečenje nije dalo rezultate.
 • Gingivektomija (opsecanje gingive) – otklanjanje dela desni koji pravi problem

Sve operacije su bezbolne uz primenu lokalne anestezije. Naš tim će se potruditi da operaciju prebrodite što ležernije a oporavak bude što bržiStomatološki implantati  su ustvari metalni vijci napravljeni od titanijuma i titanskih legura, a dizajnirani za ugradnju u viličnu kost. Klinički su zamena za koren zuba. Nakon ugradnje sledi faza zarastanja kosti oko implantata, koja traje od tri do šest meseci. Nakon uspešnog zacjeljivanja na implantat se ugrađuje kruna zuba izrađena u laboratoriji i dobijamo konstrukciju koja estetski dobro izgleda, a funkcionalno vrši funkciju kao i prirodni zub.Ugradnjom zubnog implantata nije potrebno brusiti susedne zube i na taj način produžujemo njihov vek.

Gubitkom više ili svih zuba do sada se pristupalo izradi zubne proteze, što je kod mnogih pacijenata izazivalo psihološki problem stranog tela i refleksa povraćanja. Ugradnjom implantata postiže se čvrsta veza između potpornih struktura i protetskih mostova koji se izrađuju na implantatima, i na taj način  izostaju neprijatnosti koje je pacijent imao usled ispadanja zubne proteze.Procedura ugradnje implantata:

 • Potrebno je detaljna dijagnostika, pregled usne duplje, stanje kosti
  vilice uz pomoć rendgenskog snimka i uzimanje opšte anamneze
 • Ugradnja se vrši u lokalnoj anesteziji - minimalno invanzivnom metodom
 • Na srasli implant se stavlja abutment I protetski rad
 • Brigom o higijeni usne šupljine i redovnim  kontrolnim
  pregledima postiže se dugotrajnost implantata - doživotno
 • Pacijentima bez zuba ili sa totalnim protezama omogućuje
  da ugradnjom dobiju fiksno rešenje za zube.

Procenat opšte uspešnosti implantata je oko 95 procenata, što znaci da  je kod zdravih osoba I uz odgovarajuću higijenu odbacivanje implanta gotovo isključeno.Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi lečenjem bolesti parodonta - potpornih tkiva zuba. Do nedavno se parodontoza smatrala neizečivom bolešću čime smo prihvatali činjenicu relativno brzog gubitka zuba. Novim metodama lečenja postigli smo izvrsne rezultate poput učvršćivanja zuba, ozdravljenja desni (gingive). Bez obzira na način tretmana (hirurški ili nehirurški) najbitnije je rano javljanje pacijenta kako bi se odredila vrsta parodontalne bolesti, napravio parodontološki status zuba i odredio tretman.Metode:

 • Konzervativno čiščenje kamenca i mekih
  naslaga- radimo ultrazvučnim čistačem;
 • Hirurški postupci za korekciju estetike gingive
 • Konzervativni i hirurški postupci bolesnih desni


Bolesti potpornog aparata zuba su gingivitis, parodontitis i gingivalne recesije. Simptomi koji ukazuju na gingivitis i parodontitis su krvarenje desni, crvenilo, bol, neugodan zadah i pojava džepova. Gingivalna recesija, za razliku od gingivitisa i parodontitisa, nije posledica upale već neadekvatne i traumatizirajuće higijene usne duplje ili eventualno funkcionalnog preopterećenja. Preventivni postupci čišćenja kamenca i redovni kontrolni pregledi mogu sprečiti nastanak ili usporiti napredovanje parodontne bolesti, a nakon uspešno sprovedene parodontološke terapije ovi postupci služe održavanju oralnog zdravlja.
U našoj ordinaciji rasklaćeni zubi se mogu spasiti operacijom uz primenu veštačke kosti i PRF membrane dobijene iz pacijentove krvi. PRF membrana sadrži faktore rasta koji obnavljaju tkiva.


Potpuno čist zub se ne može razboleti, zdrave desni ne krvare i nema neugodnog zadaha. Veliki značaj dajemo prevenciji i edukaciji.
1. Edukacija
Edukacija od strane stručne osobe kako, kada i koliko dugo prati zube, desni i jezik i o upotrebi zubne četkice, naročito interdentalne četkice, strugača za jezik i zubnog konca.
2. Zalivanjee fisura
Pečanjenje fisura sprečava nastanak karijesa, a radi se na bočnim zubima ukoliko su fisure duboke. Naročito je važno pečačenje prvih trajnih zuba, tj. 6-tica. Zalivač fisure omogućava bolju higijenu, sprečava oštećenja gledji i štiti zub od karijesa. Najvažnije je to da su zubi zaštićeni u doba kada je pojava karijesa najučestalija. U slučaju ispadanja fisurnog zalivača isti se može zameniti novim.Sam postupak zalivanja zuba je brz i bezbolan, pa je potrebna samo jedna poseta stomatologu. Površina zuba se temeljno očisti i osuši, hemijski se tretira površina gledji, nanese se tecnost za zalivanje koja se zatim stvrdne pod posebnim svetlom te se zub polira i premaže fluorom.
3. Preventivni tretmani sa fluorom
Potpuno bezbolan preventivni postupak koji se primjenjuje na mlečnim i mladim trajnim zubima sa ciljem što duzeg očuvanja zdravog zubnog tkiva u intaktnom stanju. Primena preparata fluora moguća je na više načina zavisno od doba, životnih navika . Koriste se tabletice, gelovi, tecnosti , lakovi. Ovaj tretman omogućava vraćanje fosfora i fluora u gledj, kao i kalcijuma pa zub postaje tvrđi i otporan na karijes.
4. Čišćenje zubnog kamenca i poliranjeIzbeljibvanje zuba izvodimo potpuno bezbolno, u samo jednoj seansi, koristeći najsavremenije metode.
Ako se iz estetskih razloga  odlučite za izbeljivanje onda to isključivo uradite u zubnoj ordinaciji, jer nestručno beljenje može dovesti do komplikacija.
Postoje indikacije i kontraindikacije za beljenje zuba a sami zubi moraju biti izlečeni i sanirani plombama.
Glavno pitanje naših pacijenata koje se tiče beljenja zuba je: da li je beljenje bezbedno? Potpuno je bezbedno i bezbolno ako se ispoštuju sve procedure vezane za tu intervenciju.
U ordinaciji Felker Dental možete biti sigurni da će ova procedura biti izvedena profesionalno.
Za savršeno blistav i zdrav osmeh potrebno je svega 90 minuta. Sam postupak izbeljivanja zuba može se podeliti u nekoliko koraka: 

 • Ultrazvučno uklanjanje kamenca I poliranje zuba
 • Nanošenje zaštite za desni
 • Prosvetljavanje laserskim lampama za izbeljivanje
 • Uklanjanje gela

Pripremanje zuba za izbeljivanje u stomatološkoj ordinaciji Felker Dental radi se uz pomoć specijalnih kvalitetnih pasti, a zatim se nanosi zaštita za gingivu, kako izbeljivač ne bi mogao da prodre do nje. Efekat gela za izbeljivanje se pojačava povremenim prosvetljavanjem laserskim lampama za izbelivanje zuba. Kada se gel ukloni, ostaju savršeno beli zubi, u nijansi koju je pacijent sam izabrao.
Tretman izbelivanja zuba pogodan je za sve one koji žele blistav osmeh. Beljenje zuba se preporučuje i nakon skidanja fiksnog ortodontskog aparata. Dokazano je da savršeno beli zubi i „holivudski osmeh“ utiču na povećanje samopouzdanja kod ljudi. 
U našoj ordinaciji radimo I sa američkim preparatom Opalescence, namenjen kućnom beljenju. To je gel koji sadrži karbamid peroksid u niskim koncentracijama 10-15%. Postupak je jednostavan: u ordinaciji se uzima otisak gornje i donje vilice na osnovu kog se izradi kalup (trej) koji pacijent dobija zajedno sa gelom i nosi kući. U trej se aplicira mala kolicina gela i nosi se u toku noći. Proces beljenja zuba traje 7-10 dana. Efekat traje 3 godine, nakon čega je potrebno obnoviti postupak radi održavanja rezultata.
Stomatološke usluge u Srbiji su prilično jeftinije nego u svetu pa je shodno tome dentalni turizam izuzetno popularan u našoj zemlji zbog niskih cena i visokog kvaliteta usluga.
Ordinacija FELKER DENTAL pruža sve stomatološke, hirurške, ortodontske i parodontološke usluge čije su cene i do 70% niže nego u drugim državama.
Naša ordinacija ce se pobrinuti o celokupnoj organizaciji vašeg boravka u Nisu tokom obavljanja svih željenih stomatoloških usluga.


Od 1.12.2016 god svi korisnici odgovarajuceg paketa zdravstvenog Uniqa osiguranja, mogu se lečiti u ordinaciji Felker Dental bez plaćanja troškova stomatoloških usluga. Pozovite meduniqa call centar i zakažite pregled u našoj ordinaciji.

     
 
 
 

Stomatoloska ordinacija
FELKER DENTAL

+381 (69) 3717894
+381 (69) 2704230
Vizantijski Bulevar 42/1
18000 Niš, Srbija
 

PON-PET
11:00-14:00
17:00-20:00

subotom 11:00-14:00
nedeljom ne radimo
 

KONZERVATIVA
PROTETIKA
ORALNA HIRURGIJA
PARADONTOLOGIJA
PREVENTIVA
IMPLANTI